Inleiding ‘ Huizen van dolen de vader’s:
‘Huizen van dolende vaders’ is een roman met twee verhalen. In het eerste verhaal wordt de vredemissie naar Libanon gezien door de ogen van een vrouw. Haar gezin komt onder druk te staan door heel sterke en dominante omgeving. Haar man is in 1980 op missie geweest naar Libanon en daar gewond geraakt door een kogel. Hij is een hele lieve en zorgzame man die wat op de achtergrond blijft. Als op school de kinderen over hun vader vertellen en zeggen dat hij mank loopt door een kogel, gaat de omgeving het gezin verstoren. In eerste instantie denkt de schoolleiding dat hij in het criminele milieu moet verkeren en dat er vanuit het oogpunt voor de veiligheid van de kinderen het gezin onderzocht moet worden. Dan bemoeien allerlei mensen zich met het gezin en menen mensen dat de man last van PTSS moet hebben, of anderszins getraumatiseerd moet zijn. Dan wordt de druk voor het gezin te hoog.
´Andermans bloed´ is het verhaal over de hechte kameraadschap van een stel vrienden die vanaf kind opgroeien. Ze krijgen gelijktijdig de oproep voor militaire dienst en gaan dan op missie naar Libanon. Na dienst proberen ze op verschillende wijzen hun leven in te richten. Ze realiseren zich steeds sterker dat een incident, waarbij één van de jongens het leven van een gewonde burger niet kon redden voor hen veel betekent.
In beide verhalen komt de sociale samenhang van groepen of gemeenschappen naar voren rondom de uitzending. Sommige waarden en normen zijn positief, andere niet.
CV van de schrijver:
Vos,
Ron de |
|
Ron de Vos (1961), geboren en getogen in
Amsterdam, nam als negentienjarige dienstplichtig militair deel aan de United
Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL). Gedurende bijna zeven maanden was
hij postcommandant van infanteriepost 7-12. De gevechtshandelingen daar, en
de dood van een soldaat in het bergachtige gebied aan de noordgrens van
Israël waren ingrijpende gebeurtenissen die de basis vormden voor zijn latere
schrijfwerk. Na de dienstplicht studeerde hij onder meer sociologie aan de
Universiteit van Amsterdam en bedrijfskunde aan de universiteit te Keele
(Groot-Brittannië). Hij verdiepte zich in nog meer vakgebieden, zoals
bestuurskunde en performance management. Hij werkt tegenwoordig voor de
overheid, is getrouwd en heeft vier kinderen. |
|